Slovenskí blogeri – šikovní, unikátni, jedineční, určujúci trendy – takí sú mnohí z nich. V seriáli Najlepší slovenskí blogeri vám každý týždeň predstavíme blogera, ktorého blog stojí podľa nás za povšimnutie. Dnešný článok je o blogu, ktorý je živý, zdravý, sladký, hravý, plný fantázie a poriadne pošteklí vaše chuťové poháriky. Jeho majiteľka, Zuzka Frešo, pripravuje chutné raw sladkosti. Jej foodblog s názvom BeFresh obsahuje bombové recepty a bohatú tortovú a koláčovú ponuku, z ktorej si môžete kedykoľvek objednať.
Raw sladkosti (živé sladkosti) od BeFresh sú plné ovocia, bez lepku, bez cukru a bez laktózy, preto vhodné aj pre alergikov. Raw (čítaj „rou“), v preklade živé sladkosti, sú pokrmy pripravené v surovom stave, bez tepelnej úpravy. So Zuzkou som sa rozprávala o tom, ako celý projekt „raw“ a „blog“ vypukol.
Mohlo by vás zaujímať: Najlepšie slovenské blogy a blogeri – beauty vlog Patty Image
Ako sa zrodila myšlienka prípravy raw sladkostí?
Ochutnala som cuketové špagety v reštaurácii Bemba, to je reštaurácia so živou (raw) stravou v Bratislave. Boli vynikajúce, chcela som si ich urobiť aj doma. Keď som hľadala recept, narazila som na množstvo receptov na raw sladkosti. Začala som skúšať, ochutnávať, kombinovať, vymýšľať recepty. Nikdy som nemala rada sladké a toto bola vhodná alternatíva. Je to najjednoduchšia cesta pre mnohých, ako začať zdravšie žiť. Vymeniť klasické sladkosti za zdravé sladké jedlá. Nemať výčitky z toho, čo zjem.
Kedy a prečo vznikol blog?
Blog som založila v roku 2012. S kamoškou trénerkou sme mali v pláne rozbehnúť projekt s ukážkou cvikov a zdravých jedál. Môj blog si rýchlo získal priaznivcov a to ma nakoplo, nechala som si ho ako online receptár, ktorý si kedysi viedli naše mamy a staré mamy v písomnej forme. V tom čase to bol jeden z prvých slovenských blogov o živej strave.
Vedieš aj kurzy, na ktorých sa môžu účastníci naučiť pripravovať niektoré z Tvojich receptov. Kedy si začala robiť kurzy?
Začala som v bratislavskom Poluse, kde vediem kurz v Škole varenia. V Poluse som sa zúčastnila súťaže, v ktorej sme dostali ako zadanie uvariť jedlo bez mäsa, múky, cukru a mlieka. Súťaž som vyhrala a nasledovala ponuka vedenia kurzov. Sú to necelé tri roky.
Kde Ťa môžeme stretnúť naživo pri príprave jedál aktuálne?
Okrem kurzu v bratislavskom Poluse spolupracujeme so štúdiom Moja Joga a s Lifestyle Academy v Poprade. Pre firmy máme v ponuke Mobilnú školu, napríklad v rámci teambuildingov (potrebujeme len chladničku, umývadlo a stoly, všetko ostatné si prinesieme) a Minikurz, ktorý trvá hodinu (kombinácia prípravy jedla a jedenia :-)). V lete sme mali dokonca workshop pre deti v jednej detskej škôlke.
Natáčala si vstupy pre Teleráno na Markíze. Aký je to pocit, stáť pred televíznymi kamerami?
Natáčanie je skoro ráno, tréma nestihla doraziť :-). Bola som uvoľnená a sústredila som sa na prípravu jedla.
Si známa z televíznych obrazoviek, podieľala si sa na príprave markízackého projektu Varený pečený, vybavuješ objednávky, pripravuješ torty pre MOODs Coffee and Bakery, máš dve malé dcérky. Stíhaš všetko sama, alebo máš pomoc?
Raw sladkosti pripravujem s kamarátkou Mišou. Čas máme rozdelený tak, aby sme sa stihli venovať práci aj rodine.
Tvoje recepty sú bez lepku. Nepoužívaš vôbec múku?
Nie, múku nepoužívam, do korpusu dávam orechy a plánujeme používať vlastnú pohánkovú múku na odľahčenie korpusu.
Ako je to s cukrom? Žiadny cukor, žiadne sladidlá?
Na osladenie používam agáve sirup, javorový sirup, xylitol a kokosový cukor.
A na výrobu čokolády?
Kokosový cukor.
Aká raw sladkosť bola hit leta?
Jednoznačne zmrzlina. Momentálne nám chutí zmrzlina v keksíku a la ruská zmrzlina – keksík (orechy, datle, kakao, škorica) z oboch strán, medzi to čokoládovo-banánová zmrzlina, deti si ju vedia potom krásne chytiť. Na výrobu zmrzliny sú výborné aj mladé thajské kokosové orechy. A moja nová úžasná kombinácia spája maliny, mandľové maslo a kokosový cukor.
Ako rozbíjaš kokosový orech? Nie je to jednoduché.
Pozrite si môj návod :-). Odporúčam ostré a tvrdé nože na otváranie orechov, prípadne špeciálny sekáčik.
http://varenypeceny.markiza.sk/tipy-a-triky/277/ako-lahko-otvorit-kokosovy-orech
Deti milujú raw sladkosti. Náš každodenný základ je smoothie. Smoothie som si začala pripravovať na raňajky počas prvého tehotenstva a zostalo nám to :-). Najprv som mixovala ovsené vločky s plnotučným mliekom, postupne som plnotučné mlieko nahradila rastlinným alebo ho úplne vypustila.
Plány do budúcna?
Koláče a torty BeFresh sme dovážali len v rámci Bratislavy a Popradu. Najnovšie si ich záujemcovia môžu objednávať aj cez Lokapetit, ktorý robí rozvoz do Zvolena, Banskej Bystrice a Nitry.
Okrem toho spúšťame na Befresh nový e-shop.
Po čom túžia ženy, ktoré si objednávajú dobroty v Befresh?
Najobjednávanešia torta je čokoládovo-banánová torta. Ešte sa nenašiel človek, ktorému by nechutila. V lete sú obľúbené ovocné torty – mangová a jahodová.
Zuzkine recepty, koláče a torty, ktoré si môžete objednať, nájdete na www.befresh.sk.
ĎALŠIE NAJLEPŠIE SLOVENSKÉ FOODBLOGY: