Tradičný veľkonočný koláč z kysnutého cesta

Uverejnil(a)
/ / 1 Komentár / Značky: , , , , ,

Patrí neodmysliteľne na veľkonočný stôl… K domácej šunke, klobáskam, vajíčkam, chrenu a červenej repe. Tradičný spišský veľkonočný koláč z kysnutého cesta. Recept na kysnuté cesto, ktorý vám ponúkam, som získala od mojej tety. Overený generáciami :-).

´POTREBUJEME:

1 kg polohrubej múky
3/4 l mlieka
dkg palmarinu
3 vajcia
15 dkg cukru
1 kocka droždia
štipka soli

POSTUP:

Z trochu mlieka a cukru urobíme kvások spolu s droždím.

Do múky zamiešame cukor, soľ a žĺtka.

Vo zvyšku mlieka, ktoré ohrejeme, necháme roztopiť palmarin.

Všetko zamiešame do múky, vrátane kvásku, pridáme sušené hrozienka (pri zmiešavaní dávame pozor, aby sa žĺtka nedostali do styku s teplým mliekom).

Nakoniec pridáme sneh z bielkov.

Vypracujeme vláčne cesto. Ak je cesto riedke, pridáme ešte múku.

Cesto necháme kysnúť ideálne cca 2 hodiny na teplom mieste.

kysnute cesto

 

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve polovice.

dva bochniky1

 

Z každej polovice vytvarujeme koláč v tvare kruhu (na ruky použijeme roztopený palmarin, aby sa nám cesto nelepilo na prsty).

Vytvarovaný koláč uložíme na okrúhly plech.

pred pecenim

 

Vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme cca 20-25 minút na 200 °C do zlatista.

upeceny kolac

 

Dobrú chuť!

+5
 Ak sa vám tento článok páčil, dajte hlas autorovi! 

  1. 16. Apríla 2013

    Andrej Minárik

    Mnam:)

Pridaj komentár

*