Ak patríte medzi kávičkárky, ktoré rady skúšajú rôzne alternatívne spôsoby prípravy kávy, máte z čoho vyberať. Alternatívnych prístrojov na prípravu kávy je totiž veľa druhov. My sa teraz pozrieme na jeden z tých mladších,AeroPress.
Čo je AeroPress?
V súčasnosti kávičkármi obľúbený AeroPress prišiel na trh celkom nedávno, v roku 2005. Odvtedy si našiel množstvo fanúšikov, ktorí si ho so sebou brávajú dokonca aj na cesty, či dovolenky. Umožňuje im to jeho skladnosť a nízka váha.
Konštrukčne sa AeroPress skladá z dvoch hlavných častí. Prvou je umelohmotný valec, na ktorého jeden koniec sa umiestňuje papierový filter s držiakom. Aj druhou časťou AeroPressu je valec, ale s menším priemerom a na konci s gumou. Rovnako ako konštrukcia AeroPressu je jednoduchá aj príprava kávy cezeň. Ako na to?
Pochopiteľne, najskôr je potrebné pripraviť si vodu a samotnú kávu. Vodu zohrejeme na 89 °C. Ak si jej teplotu nemáte ako zmerať, po zovretí počkajte cca 2 minúty. S množstvom kávy môžete experimentovať, ale začať je dobré s pomerom 9 g zrnkovej kávy na 100 ml vody.
Ako si pripraviť skvelú kávu pomocou AeroPressu?
Tradičnou kuchynskou „výbavou“ milovníkov alternatívnych spôsobov prípravy kávy sú aj ručné mlynčeky na kávu. Teraz je čas vytiahnuť ten svoj, pretože je potrebné pomlieť kávové zrná. Odporúčané je stredné mletie, ale aj tu je priestor na experimenty.
AeroPress je následne dobré opláchnuť a umyť v teplej vode, aby sa zohrial. Nezabudnite opláchnuť aj filter a vložiť ho do príslušného držiaka. Potom môžete AeroPress zložiť tak, aby menší valec mal koniec tesne pod číslom 4 na stupnici väčšieho valca.
Teraz je čas nasypať do AeroPressu namletú kávu. Aby sa káva rovnomerne rozložila, je dobré ním trošku potriasť. Nalejte toľko vody, aby hladina kávy bola tesne pod číslom 2 na stupnici. Celý obsah premiešajte tak, aby sa každá čiastočka kávy dostala do kontaktu s vodou. Počkajte 30 sekúnd, počas ktorých dáte dohriať vodu a dolejte ju tesne pod okraj. Opäť premiešajte obsah a počkajte ďalších 30 sekúnd. Nasaďte filter a opäť počkajte 30 sekúnd.
Potom otočte AeroPress filtrom dolu do pripravenej šálky a začnite tlačiť na valec. Extrakcia by mala trvať 30 sekúnd, takže tomu prispôsobte rýchlosť tlačenia. Extrakciu ukončite, keď započujete syčanie. A potom si už len vychutnajte skvelú kávu.
Zdroj obrázka:
Autor: Isra Suvachart / Shutterstock.com