Ahojte! Síce to vonku tento týždeň zatiaľ na jeseň nevyzerá, pomaly nám klope na dvere aj so svojimi plodmi! V obchodoch sú plné regále tekvíc, mne padla do oka tekvička Hokaido, z ktorej som sa rozhodla spraviť krémovú polievku. Popozerala som viacero receptov a z nich som si urobila svoj vlastný výcuc, ktorý dopadol nad očakávania! Tekvicová polievka bola naozaj výborná, zdravá a pomerne jednoduchá!
Na 2 porcie potrebujeme:
1 tekvicu Hokaido (ja som mala takú menšiu)
1 mrkvu
smotana na varenie (ja som dala asi štvrtinu balenia)
korenie muškátový orech
čierne korenie
soľ
zeleninový vývar z bujónu
tekvicové semienka – najlepšie ošúpané (dajú sa kúpiť aj v Kauflande napríklad)
tekvicový olej (ak nemáte, nevadí)
kokosový olej (poprípade aj slnečnicový)
A ako na to? –>
Ošúpanú tekvicu vydlabeme (tekv. semienka môžme odložiť a upiecť) a oranžovú hmotu nasekáme na kocky alebo na malé časti. Mrkvu ošúpeme a nakrájame taktiež na malé kúsky. Do hrnca dáme kokosový olej, rozohrejeme a pridáme tekvicu a mrkvu, ktoré osolíme a okoreníme čiernym korením – muškátový orech necháme na neskôr. (Môžte pridať a cibuľu a cesnak, ja som nepridávala.) V hrnci opekáme asi 5 minút, zatiaľ dáme variť zeleninový vývar z bujónu. (Cca 400-500 ml)
Ak vývar vrie, podlejeme ním tekvicu s mrkvou a necháme takto variť asi 15 minút. Pridáme korenie muškátový orech. Potom odstavíme a ponorným mixérom rozmixujeme. Po rozmixovaní ešte postavíme na sporák a pridáme smotanu, varíme ešte asi 2 minúty. Za tie 2 minútky zatiaľ opečieme na suchej panvici ošúpané tekvicové jadierka.
Polievočka je hotová a môže sa podávať. Podávali sme ju s tekvicovým olejom (pár kvapiek, veľmi zdravý) a opečenými tekvicovými jadierkami. Polievku môžme podávať aj vo vydlabanej tekvici, ak sa vám to pekne podarí a ak stojí a nenakláňa sa. 🙂
Dobrú chuť!
Podobné recepty:
Zdravá jednoduchá cviklová polievka
Polievka hokkaido s pomarančovou šťavou a zázvorom