Neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne sú nože. Bez nich by sme sa v príprave pokrmov nepohli. Úmyselne hovoríme v množnom čísle, pretože asi v žiadnej kuchyni nenájdete len jeden nôž. Existuje totiž viacero druhov kuchynských nožov, ktoré majú rôzny účel.
Šéfkuchársky nôž alebo jeho japonská alternatíva
Pre ľahké, rýchle a efektívne spracovanie potravín, či surovín, je preto dôležité nielen to, či ide o luxusné damaškové nože, prípadne nože z iného materiálu. Potrebné je aj vedieť, kedy siahnuť po tom, či onom noži. Poďme sa na niektoré druhy pozrieť.
Úplným základom v každej kuchyni je šéfkuchársky nôž. To preto, lebo ide o nôž s univerzálnym využitím. Je dlhý, široký, končistý a celkom ťažký. Ak však viete šéfkuchársky nôž správne používať, jeho hmotnosť bude pre vás výhodou.
Alternatívou k šéfkuchárskemu nožu je santoku. V podstate ide o japonský univerzálny nôž. A v čom sa odlišuje od „západných“ šéfkuchárskych nožov? Jeho konštrukcia je viac prispôsobená menším, presnejším a jemnejším úlohám. Ak napríklad chcete krájať čo najtenšie plátky, santoku je voľba pre vás.
Nože určené na konkrétne použitie
Prejdime teraz k viac špecializovaným kuchynským nožom. Na prvý pohľad rozoznateľný je nôž na pečivo. To vďaka svojmu jednostranne brúsenému zúbkovanému ostriu. Robia sa vo viacerých prevedeniach, štíhlejšie možno využiť dokonca aj na tortový korpus, zatiaľ čo na hutné a celozrnné pečivo budete potrebovať pevnejší nôž na pečivo.
Do spoločnej kategórie môžeme zaradiť vykosťovacie a filetovacie nože. Vyznačujú sa štíhlou a nízkou čepeľou, s ktorou sa ľahko kopírujú kosti a zároveň nimi bezproblémovo prerežete aj pevnejšie väzivá.
Našu „predstavovačku“ najpoužívanejších kuchynských nožov zakončíme nožom na ovocie a zeleninu. Ide o najmenšieho „člena“ kuchyne, niekedy aj so zakrivenou čepeľou. To preto, aby ste mohli lúpať ovocie a zeleninu s maximálnou precíznosťou.
Zdroj obrázka:
Autor: Jacob Lund / Stock.adobe.com