Najlepšie slovenské blogy a blogeri – Chuť od Naty

Uverejnil(a)
/ / Pridaj komentár / Značky: , ,

Naty, čo Vás viedlo k založeniu blogu o varení?

Ľudia a ich dopyt  po mojich receptoch 😊 Všetko to išlo postupne. Známi  mi sprvu písali správy, aby som sa podelila o recept. Vždy som odpisovala každému zvlášť. Bolo to dosť náročné. Preto som narýchlo jeden večer založila stránku na sociálnej sieti a ľudí som odkazovala tam. Avšak, som človek, ktorý má rád poriadok a potrebné veci chcem vždy ľahko nájsť. Keď receptov bolo už viac, sama som si urobila webovku. Receptúry rozdelila do jednotlivých sekcií, aby bolo všetko pohodlne dohľadateľné.

chut-od-naty-kvaskovy-chlieb-foodblog 

Ktorá kuchyňa (európska, svetová) je pre Vás inšpiráciou?

Milujem taliansku kuchyňu. Jednoduché receptúry, čerstvosť potravín, ich kvalita a dôraz na využívanie byliniek je pre mňa nevyčerpateľnou studnicou inšpirácie.

Používate skôr tradičné alebo netradičné suroviny?

Snažím sa o tradičné potraviny, ktoré sú pre ľudí na Slovenku  ľahko dostupné. Z nich robím častokrát netradičné receptúry ako dôkaz, že pustiť uzdu fantázií v kuchyni vie priniesť nové chute.

Ale samozrejme, že ma láka aj exotika, preto u mňa nájdete aj niektoré zaujímavé tipy.

chut-od-naty-kolac

Aké jedlá rada varíte? Mäso, zeleninu, pečiete?

Mám široký záber receptúr. Varím a pečiem s lepkom i bez lepku, kde používam najmä kvas, od predjedla po dezerty 😊 Mám rada minútky v kuchyni, aj jedlá s dlhšou prípravou. Čo uvarím/ upečiem pre svojich milovaných, o to sa s vami na blogu podelím 😊

chut-od-naty-foodblog

Na blogu ma zaujal recept na púpavové rizoto. Ktoré ďalšie bylinky používate pri varení?

Milujem všetky bylinky. Mám doma bylinkovú záhradku, kde mám oregáno, rozmarín, tymián, bazalku, pažitku, mätu, medovku, saturejku i medvedí cesnak. Každá bylinka má svoje využitie. Nielenže dodajú jedlu dokonalý šmrnc, ale podporujeme nimi aj naše zdravie. Ich pestovanie je nenáročné, preto prežijú aj pri mne 😊


 

Mohlo by vás zaujímať:

Najlepšie slovenské blogy a blogeri – Travelistan – cestovateľský portál

Najlepšie slovenské blogy a blogeri – Roland Vojkovský – bloguje o blogovaní

Najlepšie slovenské blogy a blogeri – Dream and live – ako sa žijú sny

Linda Tayllor – život Slovenky v zahraničí


 

Prezraďte nám vašich 5 obľúbených receptov, ktoré môžeme nájsť na blogu.

Z chlebíka milujeme všetci doma Detský kváskový chlieb (recept TU). Je mäkký, nadýchaný, so smotanovou striedkou. Použité sú ražná a špaldová múka pre ľahšiu stráviteľnosť. Aj keď je venovaný deťom, dospelí sa ho tiež nevedia dojesť 😊

chut-od-naty-detsky-kvaskovy-chlieb-foodblog

Z hlavných jedál mám tutovku- ragú (recept TU). Aj keď je doba pečenia dlhšia, oplatí sa investovať čas do tohto jedla.

Keď chcem niečo slávnostnejšie podávať ako dezert, volím tento osviežujúci cheesecake. Ľudia ho označujú ako najlepší koláč, aký kedy jedli: recept TU

Milujeme nátierky. Mojou záľubou je v obchodoch bežne dostupné produkty prerobiť na domácu verziu. Domáca lučina (recept TU) je u nás veľmi chválená. Niet rozdielu chuti.

A momentálne sa už neviem dočkať domácich rajčín. Každý rok z nich robím celoročnú zásobu megachutného kečupu bez éčok a umelých farbív.

Sú chvíle, kedy od varenia oddychujete?

Jasné, od všetkého treba oddych, aby sa vášeň zachovala a nezmenila na otroctvo či nechuť. Najčastejšie s rodinou. Ale ako správna žena rada vyrazím do obchodov 😊

Stravujete sa niekedy v reštauračných zariadeniach? Ako Vám chutí jedlo pripravené inde ako doma?

Veľmi málo a len v overených reštauráciách. Jedlo mi bežne v reštauráciách nechutí, je presolené, plné oleja, ťažké na žalúdok. Milujeme spoločné stolovanie v našej záhrade.

Ste aj výživovou poradkyňou a športovým dietológom. S čím sa na Vás klienti obracajú?

Píše mi veľa ľudí, no zostavovaniu jedálničkov či radeniu, koľko gramov bielkovín na kilogram hmotnosti by som odporučila športovcovi, sa nevenujem. Bránim sa tomu, pretože naše ľudské zmýšľanie je nastavené tak, že to berieme ako typ diéty. Ľudia sa zacyklia v pár receptoch a z premotivovanosti ešte viac pritvrdzujú odporúčania. To nie je zdravý životný štýl. Preto svojimi receptúrami chcem ľuďom ukázať, že sa máme najesť a stravy sa nemáme báť. Máme dbať na kvalitu, čerstvosť a zladenie chutí jednotlivých surovín. Samozrejme dostatok pohybu nevynímajúc.

Čo by ste nám, Slovákom, poradili tak všeobecne? Ako sa máme stravovať?

Najmä chutne. Zastávam pravidlo, že neexistuje zlá potravina, len zlá úprava.  Ak nám nechutí brokolica, ťažko sa nám bude jesť a úsmevom. Jedlo má priniesť úžitok nielen telu, ale i duši. Nie nadarmo sa vraví, že jedlo je najuniverzálnejší jazyk.

chut-od-naty-foodblog

V súčasnosti letia rôzne stravovacie trendy. Akými princípmi sa riadite pri výbere jedál a surovín, z ktorých jedlo pripravujete?

Pre mňa je dôležité, aby suroviny boli čerstvé, kvalitné a najlepšie domáce. Polotovary neuznávam, zo stravy sa snažím odstrániť čo najviac aditív- umelých farbív a konzervantov.

Venujete sa kváskovaniu. Aký kvások používate na pečenie?

Mám dva kvásky. Lepkový a bezlepkový. Lepkový mám ražný chlebový, aby bol univerzálny a vďaka tomu môžem upiecť nielen biely chlieb, ale i celozrnné formy chlebov a pečiva, koláče či knedle. Nechcem mať kváskami zapratanú chladničku. Stačia mi dva 😊

Čo všetko pečiete z kvásku?

Všetko 😊 Od chleba a pečiva, cez koláče, pizzu, šišky, muffiny až po polievku. Pre jeho prínosy pre naše zdravie ho využívam všade, kde sa len dá 😊

chut-od-naty-kvaskove-pecivo-foodblog

Kto pridáva recepty a fotografie na blog, robíte všetko sama?

Všetko si robím od piky sama. Recepty neprefocujem nanovo, a tak je na stránke dobre vidno, či a ako sa posúvam. Od toho, že som nevedela pôvodne piecť som sa vypracovala na kváskovačku oslobodenú od pekární. Fotoaparát som vedela maximálne tak len zapnúť a vypnúť a teraz si robím svoj foodstyling. A zvládam si nahodiť na web sama recepty 😊 Pre mňa úspech.  Stále som však len na začiatku. Veľmi ma blogovanie baví, chcela by som sa mu raz naplno venovať.

Kde všade Vás môžeme sledovať?

Nájsť ma je ľahké 😊 Keďže odo mňa jedlo chutí, nájdete ma na facebooku na Chuť od Naty, na instagrame rovnako ako Chuť od Naty. Ku knihe Kváskovanie- Recepty z kvásku a celkovo k téme kvásku ma ľudia nájdu aj cez Kváskovanie.

A moje webovky sú:  www.chutodnaty.eu, www.kvaskovanie.sk

chut-od-naty-kniha-kvaskovanie-recepty-z-kvasku


Ďalšie skvelé foodblogy, kde nájdete zaujímavé recepty:

Zdravé pečenie

Zo srdca do hrnca

Befresh – zdravé raw sladkosti

Angie bakes – recepty na sladké dobroty

 

 

+1
 Ak sa vám tento článok páčil, dajte hlas autorovi! 

Pridaj komentár

*