Slovenskí blogeri – šikovní, unikátni, jedineční, určujúci trendy – takí sú mnohí z nich. V sérii článkov Najlepšie slovenské blogy a blogeri vám postupne predstavíme blogerov, ktorých blog stojí za povšimnutie. Lenka na blogu zdravepecenie.sk zverejňuje recepty na sladké dobroty, ktoré pripravuje zdravo. Muffiny, cheesecaky, makové koláče, bublaniny, ovocné koláče, ale aj kváskové pečenie a recepty na voňavý chlebík a sladké pečivo – to všetko u nej nájdete.
V našom rozhovore sa dozviete o tom, ako sa dá piecť zdravo a hravo 🙂
Leni, čo obsahuje blog Zdravé pečenie?
Najmä sladké dobroty, upečené viac či menej zdravšie, trošku inak ako sú bežné recepty. V posledných dvoch rokoch na nich pribudli aj kváskové veci, venujem sa totiž kváskovým kurzom.
Čím je Tvoje pečenie zdravé?
Tým, že používam nutrične bohatšie múky, že dávam alternatívne sladidlá a vôbec celkovo sa snažím sladiť menej, takisto menej tuku, žiadne umelé tuky, keď, tak pravé maslo alebo kvalitný olej.
Pečieš každý deň?
Takmer. ☺ Ale snažím sa to obmedziť, aby som to potom aj nejedla. A teraz pečiem najmä chlieb. Vyložene si musím naordinovať deň, dva bez pečenia, aby som riešila len administratívu alebo aj len oddychovala. Pečiem často aj pre svoje okolie, najmä tie bezlepkové chlebíky. A tí sa už naučili, že neobjednávajú ale počkajú na moju správu, že mám pre nich chlebík. ☺
V receptoch používaš iné než pšeničné múky. Mnohé z nás majú niekedy problém nahradiť klasickú hladkú, polohrubú a hrubú pšeničnú múku správnou alternatívou. Ako si môžeme pomôcť?
Treba iba skúšať. Alebo sa inšpirovať a piecť rovno niečo overené, z overených blogov, ako napr. môjho. ☺
Blíži sa leto. Máš obľúbené letné suroviny? Čo z nich pečieš?
Keď sa povie leto, tak mi napadne kopec úžasného ovocia a to je najlepšie len tak zjesť. Ale keď už ho je veľa a chute na pečenie znovu útočia, tak ako prvé mi napadne ľahučká bublanina. Z ovocia mám veľmi rada marhuľové, slivkové koláče. Z nepečeného napr. rôzne zmrzliny či sorbety.
Vo svojich receptoch používaš často mak. Tvoj makový obľúbenec?
Áno, mak by som dávala naozaj všade. Už aj do chleba ho často pridávam. Skúste napr. tento recept, na blogu je veľmi obľúbený:
Makový koláč bez múky s malinami a želé z agaru – recept
Veľká časť blogu sa venuje kváskovému pečeniu. Pre tých, ktorí sa s kváskom ešte nestretli, len rýchlo ujasnime, čo kvások a kváskové pečenie vlastne je.
Kvások je niečo prirodzené, pre mňa stale úžasný zázrak, iba múka a voda. Žiadne droždie a aj tak z toho vieme dostať fantastický chlebík. Nielen chutný ale aj zdravší. Jedná sa totiž o mliečne kvasenie, ktoré prospieva nášmu tráveniu.
Zo série Najlepšie slovenské blogy a blogeri by vás mohlo zaujímať:
Roland Vojkovský – bloguje o blogovaní
Photoandtravelling – dokonalé spojenie cestovania a vášne k fotografovaniu
Lifereset – ako žiť slobodnejší život
Ako si sa dostala ku kváskovému pečeniu?
Už si ani nepamätám. ☺ Asi ma to niekde na webe zaujalo, asi na českých stránkach a potom som tuším aj skúšala zakladať kvások aj som od niekoho získala. Boli rôzne obdobia, že som skúšala kváskovo piecť, potom zasa útlm a viem, že som si jedného dňa opäť kúpila niekde na trhoch ošatku s kváskom a múkou od kočiek z Jeminé a to tuším spôsobilo, že mi pečenie z kvásku opäť učarovalo. Dávať chlieb do ošatky je už úplne o niečom inom, to hovorím aj na mojich kurzoch. Nemusíte ju mať, ale pečenie, resp. kysnutie v nej, poteší.
Odkiaľ si mala prvý kvások? Zakladala si si ho sama?
Zakladanie kvásku sa nie vždy podarí. Aj u mňa to tak bolo, raz vyšlo, raz nie. Aj s jablkom som skúšala, sú totiž rôzne recepty, postupy. A nie vždy to je úplne vo Vašich rukách. ☺ Má na to vplyv veľa faktorov, teplota okolia, kvasinky v múke, vode…
Čo robíš s kváskom, keď ideš napríklad na dovolenku?
Sa smejem aj na kurzoch, že počkajte, dopadnete ako ja, ak vás chytí kváskové pečenie. Budete okrem zvierat riešiť aj “babysittovanie” kvásku. Zvyknem ho totiž dávať kamarátke, ktorá sa o neho vie postarať. Ale zvyknem si ho aj zamraziť a väčšinou si beriem aj kúsok so sebou. Avšak na mieste dovolenky používam miestne múky, čiže kvások mi nezostane ražný celozrnný. Preto sa teším na môj aktívny ražný kvások. Keby mi totiž zahynul, nemám Vám čo na kurzoch posunúť. ☺
Čo je kvásková mapa? Je aktívna?
Momentálne nie. Ak sa niekedy zadarí, tak bude nova stránka, aj s aktívnou mapou. Na ňu sa môže pridať každý, kto je ochotný sa podeliť o svoj kvások. A tak môžete spoznať aj podobne naladených ľudí – pekárov vo svojom okolí.
Mnoho žien sa pečeniu z kvásku stráni, celý proces sa im zdá náročný a popri deťoch, práci a ďalších povinnostiach ťažko zvládnuteľný. Čo by si im odkázala?
Netreba sa hneď zľaknúť. Práve aj na kurzoch učím, ako to prispôsoboť svojmu životnému cyklu či tempu.
Pečenie z kvásku vyzerá len náročne, ak pochopíte princíp, tak uvidíte, že len to načasovanie je potrebné zmáknuť a na začiatku sa to môže zdať náročnejšie. Ale do toho sa skoro dostanete.
Pečieš aj bezlepkový kváskový chlieb, ktorý je veľmi chutný. Aké bezlepkové múky naň používaš?
Ďakujem. Stále skúšam rôzne múky, ale moje obľúbené sú teffová, tapioková, ciroková, pohánková či konopná. Rada pridávam aj rôzne vychytávky, ako slzovková, či kurakanová a pod. Už takmer dva roky pečiem z prirodzene bezlepkových múk, čiže žiadne škrobové zmesi.
Ako je na tom Slovensko s dostupnosťou kváskových chlebov pre tých, ktorí nepečú? Máme si z čoho vybrať?
Nie je toho veľa. My v Bratislave máme už asi celkom bohatú ponuku, minimálne v reštaurácií FACH viete kúpiť dobrý kváskový chlieb každý deň v týždni. Alebo potraviny Yeme. Takisto sú pekárne v Modre či Lužnej.
Prezradíš nám nejaké pikošky zo sveta kvásku, zdravého pečenia, o ktorých možno nevieme?
Napr. Možno ste nevedeli, ale v Štokholme majú aj hotel pre kvások. Čiže, ak nemáte nikoho, kto by sa Vám o kvások postaral, môžete ho dať do hotela. ☺ Celkovo Štokholm je super, kváskový chlieb kúpite aj na letisku!!
Na FB si založila komunitu Kvások. Aký je jej cieľ a kto tam prispieva?
Chcela som to trošku oddeliť, aby som “neotravovala” na Zdravom pečení príliš s kváskovým pečením. Lebo je fakt, že stále sa veľa ľudí toho obáva, buď nemajú kvások alebo chýba odhodlanie. Čiže na Kvások pridávam čisto informácie o kvásku a recepty na kváskové dobroty.
Vedieš kurzy kváskového pečenia. Čo sa na nich pečie a kde všade Ťa môžeme stretnúť?
Robím kurzy, na ktorých učím podľa mňa najnáročnejšie chleby – ražný a bezlepkový. A potom tiež sladké kváskové pečenie. Špaldové či bezlepkové. Mám domovskú scénu v Rusovciach, čomu sa veľmi teším a k pravidelným miestam v Bratislave sa už pridali aj priestory Barush Healthy Sweets Bakery na Mierovej, Dobropriestor na Zámockej a rodinné centrum Ráčik.
Kurzy robievam aj mimo Bratislavu, vždy niekde, kde sa nájde vhodný priestor na usporiadanie kurzu. Napr. v Trnave je to už opakovane Naša čarovňa.
Ako sa môžu záujemkyne o kurz prihlásiť a kde nájdeme časový harmonogram kurzov?
Na kurzy sa môžu prihlásiť cez fb Zdravé pečenie alebo Kvások a tiež cez prihlasovací formulár na mojej stránke – Zdravé pečenie.
Kde všade Ťa môžeme sledovať?
Na FB: Zdravé pečenie, Kvások
Aj na Instagrame: Zdravé pečenie
Ďalšie skvelé foodblogy:
Befresh – objavte tie naj zdravé raw sladkosti
Angie bakes – receipts na najlepšie sladké dobroty