Milé slečny, prvýkrát som zavárala lečo sama, a prvýkrát sa mi podarilo zavariť 16 kúskov 0,5 l pohárov a 3 0,7 l fliaš. Možno vás inšpirujem 🙂
Ingrediencie:
3 kg paradajok, 3 kg papriky, 1,5-2,0 kg cibule, 2,5 dcl oleja, 3-4 polievkové lyžice soli
Trvanie:
70 minút príprava a dusenie, 20 minút sterilizácia
Postup:
1. Ošúpem cibuľu, umyjem paradajky, vyčistím a od jadierok očistím papriku. Cibuľu nakrájam na maličké kocky, papriku na pásiky, paradajky na kocky.
2. Do väčšieho hrnca nalejem 2,5 dcl oleja a vsypem cibuľu. Cibuľu orestujem a ešte pred zružovením pridám papriku. Pridám soľ. Spolu dusím 20 minút pod pokrievkou.
3. Keď paprika zmäkne, obsah hrnca klesne. Pridám pokrájané paradajky. Hrniec prikryjem a dusím cca 10-15 minút (nie dlhšie, masu budeme ešte sterilizovať, úplne by sa rozvarila).
4. Zapnem teplovzdušnú rúru na 180 °C, aby som si ju predpripravila. Nemám hrniec na zaváranie, ale teplovzdušná rúra s ohrevom zhora a zdola jeho úlohu nahradí. Masou napĺňam fľaše, od vrchu nechám trošku miesta, tak 1-2 cm. Fľaše pozorne zatvorím, vrchnáky sa nesmú pretáčať (preto ich pritláčam cez handru, aby pritlačenie bolo silnejšie).
5. Všetky fľaše poukladám na hlboký plech. Plech vložím do rúry a zalejem do trištvrtiny vodou. Z mojej dávky sa mi vopchali všetky fľaše naraz. Zatvorím rúru a sterilizujem 20 minút.
6. Fľaše opatrne vyberiem na handru. Pozor, sú horúce. Otočím ich dole dnom, aby som zistila, či nepretekajú. Tie, ktoré pretekajú, je potrebné hneď skonzumovať. Tie, ktoré nepretekajú, vydržia zimovanie.
7. Ešte horúce poháre zababuším na noc do deky, aby sa vrchnáky pritiahli. Ráno hotové lečo uložím na policu do pivnice 🙂
Dobrú chuť..
vsetko vyslo super:)
Milé žienky, ďakujem za všetky príjemné ohlasy, čo mi posielate 🙂 Asi začnem viac písať recepty 🙂
Tento víkend chcem ísť konečne na zavarane leco po domácky.